maandag 24 november 2014

Werken bij Ilan, home for the handicapped.


Alweer bijna twee maanden gaan wij, Lenie en ik,  vier dagen per week naar Gilo, een plaatsje net buiten Jeruzalem, voor ons een half uur met de bus.
Daar is Ilan, een t(e)huis voor mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking. Bijna alle 67 bewoners zitten in een rolstoel, hebben spierziektes, vergroeiingen of spasticiteit. De verstandelijke niveaus variëren, een aantal van de bewoners mankeert zelfs helemaal niets op dat gebied.
Wij beginnen om half negen in de ruimte voor de workshops: een groot woord voor de bezigheidstherapie die een vaste groep bewoners daar krijgt.
Wij helpen waar we kunnen: met borduren de naald door de stof steken, waarna de ander de draad erdoor trekt; we tekenen een zonnetje op een tekening en moeten dat vervolgens op elke tekening doen; we kneden met brooddeeg, goed voor de motoriek van de handen, maken gekke vormpjes, beestjes, pizza of spaghetti, dat vinden ze ook prachtig; soms zitten we te breien met een aantal vrouwen om de tafel, gezellig. Om tien uur is het tijd voor de ‘break’, we voorzien de mensen van koffie.  Na de break is er een groepsactiviteit.
Om een uur of twaalf zijn de meesten alweer vertrokken, het neemt heel veel energie van de mensen om lichamelijk bezig te zijn.
Soms doen we monnikenwerk (nonnenwerk?): mogen we oude sieraden uit elkaar halen en de kraaltjes (van die hele kleine!) op kleur sorteren. Eén van de bewoners maakt daar weer schilderijen van door karton in te smeren met lijm en daar de kraaltjes overheen te strooien. Het effect is verbluffend!
Wij gaan om half één naar de eerste verdieping, daar hebben we keukendienst. Tussen de middag wordt er warm gegeten, elke dag wat anders, maar altijd koosjer, dat wil zeggen, onder andere geen varkensvlees, en in de keuken worden ontbijt en warm eten van elkaar gescheiden gehouden. De keuken bevat twee gootstenen, twee kasten voor servies, twee laden voor bestek.
We scheppen wat bordjes vol, wassen af, schillen sinaasappels, bewoners rijden hun rolstoel bij een tafel, de verzorgers zitten op een enkele stoel of in de vensterbank en wij eten tussendoor ook mee. 
Nu we hier al zolang zijn is de routine van de meeste bewoners ons bekend, de laatste eter komt net na half drie, en wat we ook voor hem bewaren, hij eet een hapje of 3, misschien 4. Van bordje leegeten hebben ze hier nog nooit gehoord.
Meestal hebben we om drie uur de keuken netjes aan kant: alles af gewassen en opgeruimd, afdrogen doen ze hier niet aan; het eten opgeruimd, restjes bewaren gebeurt hier ook niet, soms nemen wij iets mee naar huis: één keer een portie kip en één keer een portie vis.  En ja, we hebben gevraagd of dat mocht.
Veel van de bewoners spreken naast Hebreeuws of Arabisch, ook Engels, dat kunnen zij vaak beter dan de verzorgers: ondanks hun handicap heeft een aantal bewoners een goede opleiding gehad. Dat is fijn voor ons, want soms is even een hand vasthouden, een arm om een schouder of een knuffel voldoende, maar vaak is het fijn om elkaar iets te kunnen vertellen en ook te begrijpen.
Al blijft de conversatie vaak beperkt tot: How are you, I’m fine, thank you , how are you? En al komt er van onze  kant al een enkel woord Hebreeuws:  maar iedereen begrijpt: Shalom! 
 
Margreet, of, zoals ik hier genoemd word, Margaret
 
 
 
Iets vertellen over onze werkplek bij Ilan in Gilo, een tehuis voor mensen met meervoudige handicaps al dan niet door een trauma verkregen  voor op de blog, lastig, want wat ga ik vertellen! In het begin was het echt zoeken wat te doen, waar kun je de mensen mee helpen, wat kunnen zij nog zelf, waar kan of moet ik dan mee helpen en nu, na bijna twee maanden, wanneer je de mensen een beetje gaat leren kennen en een beetje je draai hebt gevonden, komt het afscheid steeds dichterbij. Van maandag tot en met donderdag gaan wij met de bus naar Gilo, een ritje van zo’n twintig minuten, geen punt want onderweg is veel te zien, alleen al elke dag de verscheidenheid aan mensen bekijken is al een feest op zich en dan het uitzicht! Eenmaal binnen bij Ilan begroeten wij een ieder met “bokertov” en checken wij in, ja echt waar met een persoonlijk pasje waar onze eigen naam opstaat.
Wij zijn ingedeeld op de 3e etage bij de workshops wat inhoudt dat cliënten bezigheidstherapie krijgen, nuttig voor gebruik van spieren en trainen van het denkvermogen.  We zijn dus eigenlijk twee maanden Activiteiten Begeleiders, een voor mij nuttige training in het hebben van “geduld”. Daarnaast komt er op dinsdag morgen een mevrouw een echte workshop geven over een verscheidenheid van onderwerpen. Zij heeft het Bijen volkje behandeld, maar ook hoe de mais groeit en wat je er allemaal mee kan doen. De Popcorn viel bij een ieder in de smaak ;-) Ook werd uitgelegd hoe natuurlijke irrigatie in elkaar zit. Er werden cola flessen ontdaan van de bovenkant en dan deden de mensen er verschillende laagjes aarde in met als laatste laagje steentjes. Dan werden er gaatjes geprikt in de buitenkant op verschillende hoogtes, daarna water erin zo kon je de verzadiging zien bij weinig “regen” of bij een stortbui die even duurde. Echt gaaf gedaan!
 
 
 
Woensdag morgen is de vast ochtend van de boodschappen, de bank en naar de universiteit gaan. Het begeleiden van de cliënten hierbij heeft zo zijn charmes, niet iedereen verstaat Engels en wij echt niet meer dan een paar woorden Hebreeuws. Je wordt zo wel inventief in de gebarentaal! Wat dan ook opvalt is dat er in Israël een hulpvaardig volkje huist.  Leuk om te vertellen is dat wij evenals een cliënt op de bus stonden te wachten, deze komt eraan met alleen drie knullen van zo’n zestien á zeventien jaar aan boord. Bus stopt en de jongens schieten richting uitgang maar niet om uit de bus te gaan maar om het luik naar beneden te doen zodat de cliënte met haar rolstoel zo naar binnen kan rijden. Mw binnen jongens klappen het luik weer in en de bus rijdt weg, wij kijken elkaar met open mond aan, prachtig toch deze hulpvaardigheid. 
Kom ik gelijk op de rolstoelen dans avond, één keer in de veertien dagen. Toen het ons gevraagd werd had ik zoiets: “Wat moet ik hier nu mee” maar het werden toch twee leuke avonden die wij mochten meemaken. Gezichten die ineens ook konden lachen, ogen die stralen zoals alleen de sterren dit kunnen aan een midden oosten hemel!!Zo magnifiek om mee te maken dat mensen even helemaal uit hun dagelijkse wereldje komen en de sores van alle dag echt even kunnen vergeten. Ik vind het gewoon een geschenk dat ik dit meegemaakt heb maar deze avonden draaien dus op de muziektherapeute en vrijwilligers en ook daar twee jongens van rond de achttien jaar die zich helemaal inzetten en er echt voor gaan. Zo gaaf om te zien! 
Rest van de workshops nog de donderdag morgen, dan is het tijd voor “gardening” ofwel tuinieren. De cliënten verpotten of potten plantjes, geven ze water, ritsen blaadjes van de takjes om te drogen waar later dan weer geur zakjes mee worden gevuld. Hier is veel hulp bij nodig omdat cliënten geen grote gieter kunnen vast houden wordt er water in een klein potje gedaan en zo begieten ze dan plantje voor plantje. Drie handelingen kort na elkaar is voor veel mensen (te) moeilijk, ook daar zijn extra handen nodig.
Zowel op de dinsdag als op de donderdag morgen komen er jongelui die maatschappelijke stages lopen en dan op Ilan mee komen helpen. Op donderdagmorgen begint er een van hen de Parasja (Bijbel gedeelte) uit te leggen van de komende Sjabbat, die in alle Synagogen en Messiaanse gemeenten wordt behandeld.  Hier wordt door de cliënten op gereageerd en dan kan ik het niet uitstaan dan ik Hebreeuws niet kan verstaan! Maar ik vindt het echt gaaf dat het wordt gedaan. 
Evenals dat er een Rabbi (althans ik noem hem de Rabbi) komt en de Joodse mannelijke cliënten de gebedsriemen (tefillien) omdoet en dan het Shema Israël (geloofsbelijdenis) en gebed laat opzeggen, als mensen dit niet zelf kunnen spreekt hij de gebeden voor hen uit. Mij ontroert het elke keer weer als ik hem zo bezig zie met de doosjes en de riemen, soms lijkt het een verplichte gewoonte die “even” wordt gedaan, dan weer is hij de liefdevolle Rabbi vol met geduld! Wel vindt hij het duidelijk fijn dat er belangstelling is van onze kant en verrast dat ik het Shema uit mijn hoofd kende. Ben vast een beetje in zijn achting gestegen ;-)
 
lenie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten